woensdag, september 24, 2008

Eerste indruk boxee

In de vorige post gaf ik aan wat problemen te hebben met MythTV als frontend voor vooral andere functies dan TV. Ondanks dat ik veel ontwikkeling zie bij Elisa, die iedere maand wel een nieuwe versie (bugfixes) uitbrengen, heb ik nu nog een tweede project om goed in de gaten te houden; boxee¹. Ik heb me aangemeld als alpha versie gebruiker. Ik moest de indruk krijgen dat ze slechts mondjesmaat mensen toegang gaven tot de alpha versie, maar binnen een week mocht ik de speciale Ubuntu repositorie (ik hoor pakketbron te typen volgens mij) toevoegen om het programma te proberen. Ik liep tegen al bekend probleem aan; dat in Ubuntu de pijltjestoetsen niet werken bij het inloggen, gelukkig gaf het forum uitkomst. Helaas lijkt boxee niet met een grote hoeveelheid mp3's overweg te kunnen als deze op een computer in het netwerk staan. Maar de eerste indruk is vooral dat het er erg gelikt uit ziet en dat het werkt. Het werkt zelfs erg soepel, vooral de links met het internet werken out-of-the-boxee.

¹ Ze schijnen er bij boxee nogal prat op te gaan dat het gebruik van hoofdletters niet erg nuttig zijn.

vrijdag, september 19, 2008

MythTV heeft zijn langste tijd gehad?

De laatste tijd is er veel te doen over verschillende mediacenter oplossing (XBMC, Elisa, Boxee) Allemaal lijken ze een uitstekende vervanger voor mijn huidige MythTV oplossing. Stuk voor stuk halen ze MythTV links en rechts in als het gaat om uiterlijk


tegenover het menu van Elisa


En dan zijn dit nog de statische beelden, bij MythTV blijven de effecten beperkt tot wat fade in en out, terwijl de menu's van de alternatieven verschuiven en daarmee de aandacht meer trekken op datgene dat ook werkelijk er toe doet.
De grootste ergernis die ik momenteel heb met MythTV is dat ik mijn muziekcollectie wil afspelen binnen MythTV. Op het moment heb ik een selfmade menu met mpc als backend. niet ideaal. Het selecteren van een bepaald nummer is niet mogelijk en ook het aanpassen van het volume lukt niet, volgens mij omdat mpd niet afspeelt via PulsAudio, maar ook MythTV maakt daar volgens mij geen gebruik van. Er is een plugin voor mpd, maar die oogt niet heel erg af, zoals ook de officiële plugin MythMusic er nogal achterhaald uit ziet en lijkt te werken. MythMusic heeft volgens mij wel upnp features, wat wel erg interesant klinkt.

Maar voorlopig lijkt het er toch nog niet in te zitten om over te gaan op iets anders dan MythTV, want dat waarvoor MythTV in het leven is geroepen, het opnemen van TV, daarin loopt MythTV nog ver voor de rest uit, sterker, bij de bovenstaande projecten is het zover ik heb gezien nog niet eens mogelijk simpele opnames te maken, laat staan ieder programma op te nemen op donderdag waarbij Katja Schuurman staat vermeld in de omschrijving en wanneer er 3 van die programma's opgenomen zijn de laatste verwijderen. Er zijn wel projecten die kunnen opnemen, zoals Freevo, maar veel progressie lijkt er niet meer in te zitten, terwijl de samenwerking met Geexbox toch wel ergens zijn vruchten zou moeten afwerpen.

Gelukkig is men bij MythTV bezig met het herschrijven van de manier waarop thema's kunnen worden gemaakt en als dit project af is zullen er vanzelf betere thema's verschijnen. Maar ik ben bang dat het plugin gedeelte nog wel erg achter zal blijven, wat dat betreft heb ik meer hoop op Elisa, dat Python gebruikt en daardoor makkelijk uit te breiden is. Dat de ontwikkeling gesteund wordt door Fluendo is over het algemeen ook een teken dat, zolang Fluendo er achter blijft staan, er vooruitgang is.

Voorlopig nog geen reden om over te stappen dus, maar wanneer er een goed alternatief is zal ik dat zeker proberen.