maandag, maart 07, 2005

Twents, doar is niks mis met

Van Deinse Instituut: "Van Deinse Instituut start i.s.m. RTV Oost campagne voor behoud Twentse taal

Maandag 31 januari is de campagne “Twents, doar is niks mis met”! bij RTV Oost van start gegaan. De campagne is een initiatief van het Van Deinse Instituut in Enschede.

Door middel van radio en tv-spotjes wordt de Twentse taal op een positieve en moderne manier onder de aandacht gebracht. In totaal zijn 20 spotjes geproduceerd die in de komende twee maanden zullen worden uitgezonden door RTV Oost. De spotjes variëren van komisch tot serieus om alle kanten van het Twents te belichten.

Luisteraars en kijkers zullen de komende tijd o.a. spotjes horen en zien waarin actrice Johanna ter Steege een gedicht voordraagt, Anne van der Meiden een Psalm voorleest en Herman Finkers kinderen naar bed stuurt.

Aan de spotjes hebben verder Fons de Poel (Netwerk), Stijn Fens (Kruispunt), Annie Schreijer (CDA) en de Limburgse zanger Gé Reinders meegewerkt. Ook de scène waarin Herman Finkers in Baantjer meespeelt zal te zien zijn.

Ieder spotje eindigt met de zin: “Twents, doar is niks mis met!”.

De bedoeling van de campagne is: - mensen bewust maken van de waarde van het Twents - op gang brengen van een brede maatschappelijke discussie over het behoud van het Twents.

De Twentse taal moet volgens ons behouden blijven omdat: - de taal is er (veel ouder dan het Standaard Nederlands) m.a.w. behoud cultuur historisch erfgoed;
- het aanbieden van de modersproak naast het Nederlands vergroot het taalgevoel van de kinderen. Sterker: kinderen hun eigen streektaal onthouden is niet bevorderlijk gebleken voor het Nederlands;
- de taal heeft in vele situaties een meerwaarde (bijv. bij bepaalde beroepen is het belangrijk om Twents te spreken);
- Het Europees handvest spreekt van: '[...]dat de bescherming en bevordering van regionale talen [...] een belangrijke bijdrage vormen aan de opbouw van een Europa dat is gegrondvest op de beginselen van democratie en culturele verscheidenheid.'Veel reg"

1 Commentaar:

Blogger Jaffer zei...

regio's met een sterke identiteit leveren een stabieler en rijker Europa op dan een grote grijze eenheidsworst. Eenheid in verscheidenheid dus;
- regionale talen doen de nationale grenzen vervagen omdat taal vloeiendere en natuurlijkere grenzen aanhoudt dan de soevereine staten.


Aanvulling

2:14 p.m.  

Een reactie posten

<< Terug