dinsdag, februari 24, 2009

Extra HD en Mediaboard

Onze mediacenter/servertje is uitgebreid met een extra harddisk en een draadloos toetsenbord. Het aansluiten van de HD was zo gedaan, het activeren iets meer werk, vooral omdat ik de indeling met LVM had gemaakt en laat dat nou juist gedaan zijn om er ooit een extra harde schijf bij te plakken. Tja je leest ergens iets en bedenkt dan niet helemaal dat LVM misschien wel iets te lastig is om zo even te overzien, system-config-lvm was er gelukkig om een en ander makkelijk te maken. Uiteindelijk was het inderdaad niet zo heel lastig en nu heeft MythTV 750 Gb om op op te nemen in plaats van de 320 (grootte eerste harde schijf) minus al het andere wat er op staat.
Het installeren van het Mediaboard was iets lastiger, vooral omdat Bluetooth onbekend gebied voor me was. Al redelijk snel kon ik via
sudo hidd --search
wel het toetsenbord activeren, maar dat moest ik dan iedere keer handmatig doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Blueman bood uitkomst en regelt nu dat alles werkt zoals het zou moeten. Dus mijn verjaardagsgeld is goed besteed :)

Labels: ,

dinsdag, februari 10, 2009

Nagios3, Ubuntu 8.10 en Lighttpd en problemen (prepost)

Ik probeerde net Nagios3 te installeren op mijn servertje, maar dat schijnt toch niet zo makkelijk te zijn zonder Apache. Sowieso krijg je nul comma nul (nou ja vier nul vier) respons op http://localhost/nagios3.
Aanpassen van lighttpd.conf (Ubuntu specifiek in tegenstelling tot wat op de Lighttpd wiki staat)
$HTTP["remoteip"] =~ "127.0.0.1" {
        alias.url += (
                "/phpmyadmin/" => "/usr/share/phpmyadmin/",
                "/nagios3/cgi-bin" => "/usr/lib/cgi-bin/nagios3",
                "/cgi-bin/nagios3" => "/usr/lib/cgi-bin/nagios3",
                "/nagios3" => "/usr/share/nagios",
                "/nagios3/stylesheets" => "/etc/nagios3/stylesheets"
        )
}

Daarnaast moet er een authenticatie plaats vinden , ik heb voor Mythweb al eenzelfde bestand, dus ik moest met een tweede aanmaken, anders ziet het er zo uit:

$HTTP["url"] =~ "nagios" {
   auth.backend = "htpasswd"
   auth.backend.htpasswd.userfile = "/etc/nagios3/htpasswd.users"
   auth.require = ( "" => (
     "method" => "basic",
     "realm" => "nagios",
     "require" => "user=nagiosadmin"
   )
   setenv.add-environment = ( "REMOTE_USER" => "user" )
  )
}
Tenminste dat zou ik denken, voorlopig werkt het nog niet en als ik de boel activeer valt ook de rest weg (page load error), dus ik zal een andere oplossing moeten zoeken.