donderdag, februari 08, 2007

Een server opzetten deel 1

Ik ben een (heel) oude laptop op het moment aan het opzetten als servertje. Vooral om eens te kijken wat er allemaal bij komt kijken. Op de laptop stond al Xubuntu en dat is er op blijven staan. GDM is op het moment uitgeschakeld omdat ik toch vanaf de commandline het meeste doe en de snelheid behoorlijk te wensen over laat.

De ingrediƫnten:
Ik wilde Lighty (lighttpd) in plaats van Apache omdat dit mij allereerst geschikter leek voor een trage laptop en het is natuurlijk meer uitdaging.. PHP en MySQL zijn natuurlijk nuttig, al wil ik er ook SQLite op zetten. In eerste instantie was mijn bedoeling ProFTPD als FTP server te gebruiken, maar dat krijg ik niet voor elkaar en hier word wel de oplossing gegeven met VSFTP. Het schijnt ook nog sneller en veiliger te zijn, nou wat wil je dan nog meer.. Wat ik precies met OpenSSH moet is momenteel nog een raadsel omdat ik er nog niets van snap.. Een firewall is niet echt nodig, aangezien het toch via mijn hoofdcomputer gaat waar een goede firewall op staat.

De eerste stappen gaan vooral aan de hand van howtos, zoals die van een chroot opzetten, eigenlijk zie ik het nut niet.... Maar als het goed is komt dat nog in deel 2...

Labels: